Hyvä tietää tekstiileistä

 • Puuvilla ja pellava kutistuvat vähän pesussa.
 • Muuntokuitu, esimerkiksi viskoosi, kutistuu jonkin verran pesussa, mutta kosteana muotoilu ja silitys palauttavat mitat.
 • Älä kuivata silkkivaatetta auringonvalossa, sillä valo muun muassa vahingoittaa värejä.
 • Pese värilliset ja vaaleat tekstiilit erillään. Lajittele pyykki värien ja hoito-ohjeiden mukaan.
 • Pese voimakasväriset vaatteet nurinpäin. Tämä vähentää oleellisesti vaatteen pinnan nyppyyntymistä ja värien epätasaista kulumista.

PELLAVATUOTTEIDEN HOITO

Puuvillaa arvokkaampi pellava on monipuolinen luonnonkuitu: Sillä on hyvä imu- ja haihduttamiskyky, minkä vuoksi se soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi pyyheliinojen ja kylpytakkien raaka-aineeksi. Se kestää myös puuvillaa paremmin auringonvaloa, tuntuu miellyttävältä kosteanakin ja sen lämmönjohtokyky on hyvä, minkä vuoksi pellavavaatteet sopivat erinomaisesti kesähelteille. Pellava on myös antibakteerinen materiaali, eikä se ärsytä ihoa, minkä vuoksi se sopii hyvin allergikoille.

Pellava tunnetaan yleisesti kestävänä ja tyylikkäänä mutta helposti rypistyvänä materiaalina, jonka pesemisessä on omat niksinsä. Tässä artikkelissa annamme ohjeet siihen, kuinka pellava tulee pestä, jotta se kestää käytössä mahdollisimman pitkään.

Jos pellavatekstiiliisi tulee tahra, poista se tuoreeltaan, mikäli mahdollista: Sirottele tahralle ruokasoodaa ja lisää siihen tarvittaessa muutama tippa etikkaa. Poista neste taputtelemalla (ei hankaamalla) tahraa talouspaperilla ja toista toimenpide tarvittaessa.

Pellavan pesu

Pellava on ihanteellinen materiaali, sillä se hylkii likaa vahamaisen pintansa ansiosta. Tästä johtuen sitä ei tarvitse pestä yhtä usein kuin muita materiaaleja. Noudata pellavan pesussa seuraavia ohjeita:

 • Pellava kutistuu pesussa tyypillisesti 5–7 prosenttia, mikä kannattaa ottaa huomioon pellavavaatteita hankittaessa.
 • Pellavatekstiilit ja -vaatteet tulee pestä erillään muusta pyykistä, sillä niistä irtoaa nukkaa. Samasta syystä pyykinpesukoneen nukkasihti tulee tarkistaa aina sen jälkeen, kun koneessa on pesty pellavapyykkiä, ja myös ennen pellavatekstiilin ensimmäistä pesukertaa.
 • Pellavatekstiiliin tulleet tahrat tulee puhdistaa ennen tekstiilin laittoa pyykkikoneeseen luonnonmukaisella tahrasaippualla, kuten sappisaippualla tai marseille-saippualla.
 • Pellava ja huuhteluaine eivät sovi yhteen, sillä huuhteluaine veltostuttaa pellavan rakennetta.
 • Käännä pellavavaate nurin ennen pesua ja täytä kone vain puolilleen – näin ehkäiset pellavatekstiiliesi rypistymistä. Pellavavaate voidaan myös kastella läpimäräksi ennen pesua rypistymisen ehkäisemiseksi; etenkin pellavafrotee on suositeltavaa kastella läpimäräksi ennen pesua.
 • Käytä pellavan pesuun nestemäistä pesuainetta.
 • Pellava puhdistuu yleensä jo 40 asteessa, tosin pellavapyyhkeet tulee pestä 60 asteessa. Noudata oman tekstiilisi hoito-ohjetta.
 • Pese pellavatekstiilit hienopesuohjelmalla ja käytä vain kevyttä linkousta.
 • Nosta pellavatekstiilit välittömästi pois pyykkikoneesta pesuohjelman päättymisen jälkeen.
 • Oio pellavatuote hyvin pesun jälkeen ja ripusta se kuivumaan narulle. Kuivaamisessa kannattaa käyttää vaateripustinta tai huolehtia siitä, että kangas taittuu mahdollisimman vähän.
 • Pellavatekstiilejä ei tule laittaa kuivausrumpuun, sillä ne veltostuvat koneellisessa kuivauksessa.
 • Pellavavaate on aina silitettävä tai mankeloitava. Silitä vaate nurjalta puolelta ns. silityskosteana niin, että rypyt oikenevat. Ryppyjen oikenemisen lisäksi silitys myös tuo pellavan kiillon paremmin esiin. Älä arkaile käyttää suihkupulloa ja höyryä pellavan silittämisessä!
 • Pellava kestää korkeita silityslämpötiloja, mutta muistathan aina noudattaa oman tekstiilisi huolto-ohjetta!
 • Jos pellavavaate on kutistunut pesussa, ratkaisuna ongelmaan ovat yleensä kosteana oikominen ja venyttäminen sekä silittäminen.

Pellavan pesemisessä on omat niksinsä, mutta vaivannäkö on sen arvoista: pystyt nauttimaan vaatteista, jotka ovat viileitä kesähelteillä ja lämpimiä talvipakkasilla, ja parhaassa tapauksessa laadukkaat ja lujatekoiset pellavatekstiilit kulkevat sukupolvelta toiselle. Jos mummon arvokkaan pellavaliinan pesu epäilyttää, voit kuitenkin viedä sen aina pesulaan.

Pese pellavatekstiilit erillään muusta pyykistä.

Täytä kone vain puolilleen pestessäsi pellavatekstiileitä, jotta ne eivät pääse rypistymään.

Noudata pellavatekstiilin pesuohjetta.

Oio pellavatekstiili pesun jälkeen ja ripusta se kuivumaan narulle.

(lähde: https://www.cleanipedia.com/fi/pyykki/pellavan-peseminen-nain-onnistut-siina.html)

PUUVILLATUOTTEIDEN HOITO

Puuvilla on ehkä yleisin arkivaatteissa käytetty materiaali, jonka yleisyys perustuu materiaalin edukkuuteen, hyvään saatavuuteen ja myös kohtuullisen hyvään kulutuksen kestävyyteen. Puhdistuksen kannalta juuri materiaalin kestävyys helpottaa puuvillan hoitoa ja pesua oleellisesti, sillä kestävästä puuvillaisesta materiaalista valmistetut tekstiilit eivät vaadi erityiskohtelua pesun aikana. Ohessa muutamia huomioita puuvillan pesuun ja hoitoon liittyen.

Puuvillan ominaisuudet
Puuvilla on hyvin hengittävää ja ihoa vasten miellyttävän tuntuista materiaalia, joka kestää kovaakin käsittelyä. Tämän lisäksi puuvilla myös imee kosteutta hyvin itseensä. Puuvilla ei ole erityisen lämmin materiaali ja käytössä puuvillavaatteet rypistyvät helposti. Etenkin puuvillan rypistyminen kannattaa huomioida puuvillan pesun yhteydessä.

Puuvilla pesuohje
Puuvillavaatteet kannattaa pestä nurinpäin käännettynä. Jos peset esim. takkeja/housuja (suurempia vaatteita) kannattaa kone täyttää vain puolilleen, näin varmistetaan että pesukoneessa on riittävästi vettä kaikkien puuvillavaatteiden puhdistamiseksi. Värilliset puuvillavaatteet kannattaa pestä yhdessä muiden saman väristen tekstiilien kanssa (kirjopyykki), muutoin irtoava väri voi värjätä pyykkiä. Pesuaineena värillisten puuvillavaatteiden kanssa on suositeltavaa käyttää ns. color pesuainetta (nestemäistä).

Puuvilla pesulämpötila
Monesti puuvillavaatteiden hoito-ohjeissa mainitaan pesulämpötilaksi 40 astetta. Käytännössä on kuitenkin todettu, ettei puuvilla puhdistu kunnolla alle 60 asteisessa pesussa (40 asteen pesulämpötila saattaa johtua vaatteessa olevista painatuksista tai koristeista).


Puuvillan hoito
Pesun jälkeen puuvillasta tehdyt vaatteet kannattaa varovasti oikoa takaisin mittoihinsa, ja asettaa kuivumaan narulle tai vaatehenkariin (mikäli vaatteen pesumerkinnät eivät vaadi muunlaista kuivausta). Yleensä puuvillaiset vaatteet silitetään hieman nihkeänä.

Puuvillaiset – kuten muutkin vaatteet – kaipaavat myös säännöllistä tuuletusta raittiissa ulkoilmassa. Tuuletuksen ja kuivauksen yhteydessä puuvillaisia vaatteita ei välttämättä kannata jättää suoraan auringonpaisteeseen tuntikausiksi (kesäaikaan) jolloin auringon UV-säteily voi haalistaa tekstiilin värejä. Tästä syystä pyykin kuivaus kannattaakin tehdä paikassa johon aurinko ei pääse porottamaan koko päivää (lyhyt aikaisesta altistuksesta on harvoin haittaa).

Pese nurinpäin käännettynä

Pesu runsaassa vedessä

Pesulämpötila pesuohjeen mukaisesti

Kuivaus suojassa auringolta

(lähde: https://www.siivous.info/pyykinpesu/puuvilla-pesu-hoito)

VILLATUOTTEIDEN HOITO

Kautta aikain on villa kuulunut suomalaisen ihmisen suosikkimateriaaleihin. Joustava ja pehmeä villa eristää hyvin lämpöä ja imee kosteutta. Villa hylkii likaa ja puhdistuu siksi helposti. Oikein hoidettuna villatuote säilyy hyvänä pesusta toiseen. Ohjeet soveltuvat yhtä lailla merinovillaan kuin normaalin lampaanvillaan.

Tuuleta, älä pese

Villa on luonnostaan rasvaista, jonka takia se sietää kosteutta hyvin paljon. Villakuitu on itsepuhdistuvaa eikä sitä suositella pestäväksi usein, koska hellävarainenkin pesu vie vähän kuidun luonnollista rasvaa. Käytön jälkeen villavaatteet kannattaakin ripustaa tuulettumaan. Tuuletus on parasta tehdä kosteassa ilmassa, esim. kylpyhuoneessa suihkun aikana tai ulkona sateen aikana parvekkeella tai muussa suoralta sateelta suojaisessa paikassa.

Jos vaatteessa on tahroja tai pahoja hajuja (jotka ei tuuletuksenkaan jälkeen häviä), kannattaa villavaate pestä.

Villan pesu

Kaksi tärkeintä muistettavaa asiaa: käsinpesu ja vain villalle tarkoitettua pesuainetta.

Tarkista ennen pesua vaatteet pesuohjeet. Joitain villoja ei saa pestä koneessa. Käsinpesu on aina paras vaihtoehto. Jos vaatteessa on pieni tai pieniä tahroja, ne on helppo pestä käsin. Täten säästää energiaa ja luonnonvaroja ja pidentää tuotteen käyttöikää.

Käsinpesu

Käsinpesussa upota vaate veteen ja nostele useita kertoja. Vältä liottamista ja hankaamista. Kokeile ensin, jos vaatteen saa puhdistettua pelkällä vedellä hellästi puristellen. Jos tahra ei lähde, voi mukaan sekoittaa pienen määrän villalle tarkoitettua pesuainetta. Liuota pesuaine huolellisesti veteen. Liukenemattomat pesuainerakeet saattavat jättää tekstiiliin pysyvän jäljen. Pesuaineen voi myös ensin sekoittaa pieneen määrään lämmintä vettä, jonka sitten sekoittaa kylmään veteen. Puristele vesi pois vaatteesta ja huuhtele vähintään 4 kertaa runsaassa vedessä.

 • Pese villaneule käsin villalle tarkoitetulla pesuaineella.
 • Älä käytä kloorivalkaisua.
 • Liuota pesuaine huolellisesti veteen.
 • Pese ja huuhtele tasaisen kädenlämpöisessä vedessä.
 • Pese hellästi puristellen. Älä liota tai hankaa.
 • Voit lingota kevyesti tai rullata neuleen paksun froteepyyhkeen sisälle.
 • Kuivaa neuleet vaakatasossa mittoihinsa oiottuna. Älä kuivata mitään pyykkiä saunassa kiukaan lähellä tai yläpuolella.
 • Vältä kuivatessa suoraa auringonvaloa, se voi kellastuttaa villavaatteen.
 • Älä kuivata rumpukuivaajassa.
 • Silitä (150 astetta) nurjalta puolelta kostean vaatteen läpi kevyesti höyryttämällä tai höyryraudalla.
 • Säilytä villavaatteet ilmavassa, kuivassa paikassa suojassa tuhohyönteisiltä.

Katso Marttojen ohje villavaatteet käsinpesuun Youtubessa »

Konepesu

Jos vaate on konepesun kestävä, käytä pesukoneen villa- tai käsinpesuohjelmaa. Pese matalassa lämpötilassa, 30 astetta on varma valinta. Käytä vain villalle tarkoitettua pesuainetta. Villa koostuu proteiineista ja luonnollisista rasvoista, ja tavalliset pesuaineet voivat rikkoa kuitujen aminohappokoostumuksen ja pestä pois villan luonnollisen lanoliinin. Näin kuidut voivat heiketä ja kuivua ja lempivillapaitaasi saattaa ilmestyä reikiä.

Lanoliinia kutsutaan luonnon omaksi Gore-Texiksi. Se on villan superominaisuus, ja sen menettämällä menettää villan superominaisuudet.

Suositeltavaa on myös liottaa villavaatetta kylmässä vedessä ennen pesua n. tunnin ajan, niin että vaate näyttää hieman paisuneelta. Tämä vähentää mahdollista kutistumista pesun aikana.

Käytä vain villalle tarkoitettua pesuainetta, ne ovat aina nesteitä. Mikäli et käytä pesukoneen pesuainelokeroa vaan lisäät pesuaineen suoraan rumpuun, niin käytä aina pesupalloa. Jos laimentamaton pesuaine pääsee imeytymään villaan, saattaa se muuttaa villakuidun koostumuksen huopamaiseksi.

Linkoamista pesukoneessa ei suositella villavaatteille. Tarkista vaatteen pesuohjeesta onko linkoaminen sallittua. Vaikka se olisikin sallittua, parempi on aina jättää villavaate linkoamatta.

Villan kuivaus pesun jälkeen

Villa ei kestä rumpukuivausta. Älä kuivaa myöskään kuivauskaapissa, avotulella tai muun lämmönlähteen läheisyydessä. Se aiheuttaa kutistumista, nukkaantumista ja yleistä laadun heikkenemistä.

Poista ylimääräinen vesi pyyhkeellä. Rullaa vaate paksuun froteepyyhkeeseen. Älä väännä vettä pois. Kierrättämällä märän villavaatteen, saa sen muodon taatusti pilalle. Muotoile vaate pesun jälkeen alkuperäiseen muotoon ja anna kuivua tasaisella alustalla vaakatasossa huoneenlämmössä. Älä laita liian lähelle patteria tai avotulta.

Villavaatteen säilytys ja huoltaminen

Auringonvalo haalistaa villavaatteita. Säilytä villa vaatepussissa tai pahvilaatikossa suojattuna suorasta auringonvalosta. Näin villatuotteet voivat hengittää, mutta villaa himoitsevat hyönteiset ja koit pysyvät loitolla.

Älä roikota henkarissa. Pitkäaikainen säilytys henkarissa voi aiheuttaa venymistä ja tuote menettää muotonsa.

Jotkut villatyypit saattavat nukkaantua, etenkin hihoista, kyljistä sekä repunkantajalla selästä. Tämä on normaalia eikä vaikuta vaatteen toiminnallisuuteen. Se onkin lähinnä esteettinen haitta, ja sen saa pois erityisellä nukanpoistoon tarkoitetulla laitteella.

(lähde; https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/pyykki/pese-oikein/villavaatteen-pesu/)

(https://www.partioaitta.fi/oppaat/huolto-hoito-korjaus/vaatteiden-pesu-ja-hoito/villavaatteen-pesu-ja-hoito/)